Tilbage til forsiden
Vine Hedvin Spiritus Artikler
 
Vin

Cru Bourgeois klassifikationen

I mange år var klassifikationen mere af navn end af gavn. Mange ejendomme havde flere forskellige slotsnavne, som blev anvendt for den selvsamme vin. I klassifikationen indgik nogle af Médoc´s absolut bedste køb, mens den også indeholdt nogle af de mest afskylige eksempler på, hvordan vin kan sælges ved blot at bære en "fin titel" på etiketten. En ny forordning, som blev introduceret i 2009 har skabt større troværdighed, og mere gennemskuelighed. Men der er stadigvæk noget, som halter i forhold til intentionerne med klassifikationen og i forhold til forbrugervenligheden. Eksempelvis har nogle af de tidligere bedste eksemplarer fra klassifikationen valgt at stå helt udenfor. Det gælder blandt mange andre så anerkendte slotte som Château Angludet i Margaux, Château Chasse-Spleen i Moulis og Château du Glana i Saint-Julien. Disse slotte er i dag hverken Grand Cru Classé eller Cru Bourgeois. Det er klassifikationsløse pragteksemplarer, som har valgt at bevise deres værd i flasken, og ikke på etiketten.

Begyndelsen
Betegnelsen Cru Bourgeois har eksisteret siden 1932. Formålet var at fremhæve de bedste vine, som af en eller anden årsag, ikke nåede med i 1855-klassifikationen, da den blev etableret. Altså et mellemlag mellem Grand Cru Classé vinene (der var blevet opdelt i 1. - 5. Cru Classé) og de almindelige og mindre prangende Médoc vine. 444 ejendomme kom med i den ny klassifikation, der opdelte vinene i tre lag med 6 slotte som "Cru Bourgeois Supérieur Exceptionnel", 99 slotte som "Cru Bourgeois Supérieur" og 339 slotte med betegnelsen "Cru Bourgeois".

De gode intentioner
Intentionerne med klassifikationen var gode, men den praktiske udførelse har altid være problematisk. Fra at være en forholdsvis troværdig indikator i starten af 1930´erne blev Cru Bourgeois begrebet stille og roligt udvandet. Mange ejendomme og slotsejere tænke i perioder mere i kvantitet end i kvalitet. Og med muligheden for at anvende et hav af forskellige etiketter på den samme vin, kunne vinene prisdifferentieres og målrettes mod forskellige kundesegmenter. Resultatet blev, at man tog initiativ til dannelse af "Syndicat des Crus Bourgeois" i 1962, der skulle have til formål at højne kvaliteten og hjælpe medlemmerne. Desværre udgjorde medlemsskaren kun en fjerdedel af det oprindelige antal, som blev indlemmet i klassifikationen 30 år tidligere. Syndikatet hjalp medlemmerne med at genvinde tidligere tiders styrke, og fik dermed også løftet kvaliteten og omdømmet på mange vine. Der blev indført en smagekonkurrence kaldet "la Coupe des Crus Bourgeois", som blev afholdt helt frem til 1999. Desværre kunne de slotte, som ikke var medlem af syndikatet, men som i 1932 var blevet indlemmet i klassifikationen, stadigvæk benytte betegnelsen Cru Bourgeois. Forvirringen var total for forbrugerne.

En ny start
I starten af det nye århundrede gik syndikatet i gang med en længe tiltrængt revision og fornyelse af ordningen. Arbejdet var grundigt, og via smagninger og inspektioner på de forskellige ejendomme, blev antallet af Cru Bourgeois slotte nedsat til under det halve.Den nye og meget mere seriøse klassifikation trådte i kraft med 2003 årgangen, men blev desværre annulleret igen i 2007. Man havde i smagepanellet et medlem, der, via et civilt søgsmål fra de degraderede slotte, blev erklæret inhabil. Men ideen om at rydde op i ordningen døde ikke, og arbejdet fortsatte. Og fra og med årgang 2008, kunne man præsentere en ny klassifikation og et helt nyt logo, som i dag præger de vine, som indgår i klassifikationen. Alle ejendomme beliggende i appellationerne Médoc, Haut-Médoc, Listrac, Moulis, Margaux, Saint-Julien, Pauillac og Saint-Estèphe kan nu ansøge om status som "Cru Bourgeois". Men en godkendelse opnås ikke uden videre. Ejendommen skal igennem en omfattende inspektion, og der er krav til selve vinifikationsprocessen og det tekniske udstyr. Endvidere skal slottes vin igennem en større prøvesmagning, der foretages af uvildige smagere. For at opnå, og bevare det eftertragtede Cru Bourgeois-logo skal vinen endvidere "bestå" i en blindsmagning, der foretages i september måned i det andet år efter høsten. Den overordnede intention er altså at animere producenterne til at gøre det endnu bedre i både markerne og i kælderen. Det nye Cru Bourgeois system giver en meget større sikkerhed for, at vinene holder en høj kontinuerlig kvalitet. Til gavn for forbrugerne. Og systemet har vagt stor interesse i andre områder af Bordeaux, hvor man overvejer at indføre noget lignende. Bagsiden af medaljen er, at de allerstørste, og måske allerbedste slotte, ikke længere er repræsenteret i klassifikationen. De kører nu deres eget løb, svævende i luftrummet mellem Grand Cru Classé og Cru Bourgeois klassifikationerne.Du kan læse meget mere om Bordeaux og områdets vine på: www.1855cru.com