Tilbage til forsiden
Vine Hedvin Spiritus Artikler
 
Rom

Rom hitter i Danmark

af Lars Gregersen

I disse år oplever rommen er flot interesse i Danmark, og der er blevet meget mere fokus på rom af højere kvalitet. Rommen hentes hjem fra fjerne egne, hvor plantagedrift af rørsukker tidligere var hele livsgrundlaget. Forsøg dig frem med nogle af vores fremragende rom fra eksempelvis Antigua, Martinique, Guyana, Nicaragua, Ecuador eller Venezuela.

Den overvejende del af romprodukter produceres på melasse (restproduktet efter sukkerproduktion). Denne stilart bliver typisk sød, mens Rhum Agricole (der produceres på de fransk øer), skabes direkte af sukkerørsaften. Den franske stil er ofte mere brandyagtig og tør i stilen.

Her er to producenter, men hver sin stilart:

Antigua Distillers

Da romproduktionen startede på Antigua (omkring år 1650), var det små særskilte ejendomme og plantager, der lavede "hjemmeproduktion". Men rommen fra Antigua blev hurtigt kendt for sin egenart samt for sin meget elegante og aromatiske stil. I slutningen af 1800-tallet var der ikke mindre end 78 fabrikker på øen, der producerede sukker og lavede rom. Den lokale rom blev blandet af lokale bar-ejere, der sammensatte deres egne "blends" og mærker. I 1932 gik en række af disse i kompagniskab, og etablerede Antigua Distillers. Det blev hurtigt en lokal succes, men det er først i de seneste år, at produkterne "English Harbour" fra Antigua Distillers er blevet etableret på eksportmarkeder rundt omkring i verden. I dag tælles English Harbour blandt de absolut bedste rom der overhovedet produceres.

Depaz - Rhum Agricole´s Grand Cru

Destilleriet Depaz er et af de kun ni tilbageværende destillerier på den franske ø Martinique, der har en meget lang tradition for fremstilling af "Rhum Agricole" (rum af sukkerrørsaften). Depaz blev etableret helt tilbage i 1651, og er beliggende i St-Pierre (den nordlige by på Martinique) som blev totalt ødelagt ved vulkanudbruddet fra Mount Pelée i 1902. Omgivelserne omkring Depaz er øens smukkeste plantage. Produktionen er omfattet af de meget restriktive appellationsregler, der er gældende for franske fødevarer, herunder vin. Produkterne fra Depaz repræsenterer den mere delikate og tørre rhum/rum-stil, og ikke den sukkersøde likøragtige stil, der bl.a. kendes fra Sydamerika.